Hvad er Ashihara Karate?

Hvad er karate?

​​​​Karate kan oversættes til "tom hånd" og er en japansk kampsport, hvis rod kan spores til Okinawa. Der eksisterer mere end 70 forskellige karatestilarter og karate består overvejende af slag, spark og blokeringer; men afhængig af stilart indgår der varierende grader af kast, holdegreb og låse.

 

Ashihara karate - en moderne form for karate

Ashihara karate er en moderne form for karate, hvor hurtighed, styrke, overblik og strategi er keywords. Du lærer at undgå, at blive ramt af modstanderen, samtidig med du kontrollerer og begrænser angriberen effektivt og kontant.

Du lærer desuden, at bruge nedtagninger, slag og spark effektivt. Hele kroppen trænes og du bliver undervist i kropskontrol, teknik, styrke, kondi og udholdenhed. Du får en stærk, smidig og alsidig krop af karate.

 

Ashihara Karate

Ashihara karate er en japansk karate stilart, som blev stiftet af Hideyuki Ashihara i 1980. Stilen er således en af de yngste i verden. Ashihara organisationens officielle navn er NIKO, hvilket står for New International Karate Organization. Ashihara karate bliver ledet af den såkaldte Kancho (stormester). Indtil Kancho Hideyuki Ashiharas død den 24. april 1995, blev Ashihara karate ledet af ham selv. Derefter blev ledelsen overtaget af hans søn, Kancho Hidenori Ashihara, der fører Ashihara karate videre, både i sin fars og en tidssvarende ånd.

Kancho Hidenori Ashihara gæster Danmark hvert andet år på DAO's årlige sommerlejr: Sabaki Camp. Senest var han i Danmark i 2018. Her har branch chiefs såvel som almindelige medlemmer, mulighed for at møde ham og deltage i hans træningssessioner.

 

Ashihara teknikker

Ashihara karate indeholder også mange teknikker, som Hideyuki Ashihara selv har opfundet. Endvidere er denne stilart kendt for at være en udpræget kampteknik-stilart, hvor du rammer din modstander (fuld kontakt), i stedet for blot at markere, som man gør det i mange andre stilarter. I undervisningen lærer du at bevæge dig i forhold til modstanderens valg af angreb, hvilket går under navnet sabaki (kampkontrol). Udover sabaki, er der fokus på basis, basis under bevægelse, kata, positioner og kamp

BASIS

Basis er fundamentet i al karate. Det er dét der giver grundlaget for alle teknikker. Detaljer i basis kan overføres til den frie kamp og er derfor meget vigtig for din forståelse af din karate. Basisstillinger er noget af det første du bliver introduceret for. Det er vigtigt at du hele tiden koncentrerer dig om at blive i de rigtige stillinger, da det er her fundamentet til den frie kamp bliver lagt. Kroppen lærer ved gentagelser - det er dét som kaldes ”muscle memory.” Kroppen lærer at slappe af og du lærer at udnytte kroppens potentiale.

 

BASIS UNDER BEVÆGELSE

I basis under bevægelse udfører du teknikker, mens du bevæger dig i de forskellige stillinger der er i Ashihara karatens pensumbeskrivelse. Dette virker styrkende og du træner din balance.

 

POSITIONER

Ashihara karate er markant anderledes fra andre karatesystemer, da man altid vil søge ud på modstanderens svage/blinde side. Derved står du stærkt og har det fulde overblik over din modstander. Vi arbejder med 4 positioner: 1, 2, 3 og 4. Desuden har vi back position og side position.

 

KATA

Kata er et bevægelsesmønster af forudbestemte kombinationer, hvor en modstander angriber med fuld kontakt og du lærer at forsvare dig mod angrebet og laver et modangreb. Kata er essentiel for at lære varieret karate. I Ashihara karate træner vi vores kata med makker, hvor vi arbejder, som det var et rigtigt angreb. Katatræning med makker er en meget vigtig del af din karaterejse og den er med til at gøre dig klar til kampforståelse og så du kan reagere med speed og timing. Positionstræning kommer til sin fulde ret i katatræning sammen med alle dine basisteknikker.

KAMPKONTROL OG KAMP

Kampkontrol (sabaki) er et meget markant kendetegn for Ashihara karate. Det bruges i den daglige træning og også til turneringer. Formålet er, at du bliver vant til at blive angrebet og herefter bevæger dig korrekt i forhold til modstanderen. Kamp (kumite) er den frie kamp, hvor vi sparrer fuld kontakt. I fri kamp bruger du din katatræning og din sabaki. Ashihara karate er blandt andet også turneringskarate.


Historien om Ashihara karate

Ashihara karate er skabt af Kancho (stormester) Hideyuki Ashihara (10. dan). Han blev født i 1944 i Hiroshima provinsen i det sydlige Japan og døde i april 1995 i en alder af 51 år. 

Kancho Ashihara havde trænet karate siden han var 11 år. I 1965 åbnede han sin første karateskole i Yawatahama, en lille fiskerby i Ehime provinsen på Shikoku i Syd Japan. Han mente ikke, de traditionelle kampsystemer, som han allerede var mester i, var effektive nok. Siden koncentrerede Kancho Ashihara sig om at udvikle et karate system, der bygger på de mest rationelle og logiske teknikker, som sætter én i stand til at besejre en fysisk overlegen modstander, gennem brugen af “sabaki”; som bedst kan oversættes til “kampkontrol af modstanderen”.   

 

NIKO

I 1980 grundlagde Kancho Ashihara New International Karate Organisation (NIKO), Ashihara Kaikan, med hovedskole i Matsuyama på Shikoku.

Efter Kancho Hideyuki Ashiharas død, er ledelsen af NIKO, overtaget af hans nulevende søn, Kancho Hidenori Ashihara og han fører Ashihara karate videre, både i sin fars og en tidssvarende ånd.

New International Karate Organisation, Ashihara Kaikan, har over 11.000 aktive medlemmer alene i Japan og er spredt over hele landet. Uden for Japan findes der i dag Ashihara karate skoler i USA, Australien, New Zealand, SØ Asien, Mellemasien, Europa og Afrika. 

I Danmark findes der Ashihara karateskoler over hele landet. Hver skole har sin egen "afdelingsleder” (branch chief), der har direkte kontakt til "Ashihara Kaikan", Honbu (hovedskolen) i Matsuyama, Japan.

Dansk Ashihara Organisation (D.A.O) som repræsenterer Ashihara karate Kaikan, er medlem af den internationale organisation og godkendt af den japanske hovedskole (Honbu) og af Kancho. Ashihara karate er et af de bedste og mest effektive systemer. I hele verden har intet andet karate system fået så stor tilslutning og anerkendelse på så kort tid, som Ashihara karate.

 

Træningsmetoder

Kancho Ashiharas træningsmetoder udnytter moderne og traditionelle selvforsvarsteknikker til en effektiv kampsport, der opøver hurtighed, præcision, styrke og smidighed samtidig med beherskelse, koncentration og udholdenhed.

Ashihara karate er til forskel fra mange traditionelle karate systemer, først og fremmest baseret på praktisk anvendelse og effektivitet og er også brugt bl.a. i optræning af politifolk i Japan. Kancho Ashihara har selv undervist på politiskoler i Japan og adskillige af hans elever har vundet mesterskaber både i og uden for Japan.

Nøgleordet i Ashihara karate er sabaki. Ved at undvige til siden, kan man anbringe sig i sikker position og udnytte sin modstanders angreb mest effektivt gennem cirkulære bevægelser. Således er en vigtig del af træningen i Ashihara karate, at lære at bevæge sig hurtigt, naturligt og rationelt. Et andet vigtigt princip i Ashihara karate træning, som også er karakteristisk for Kancho Ashiharas liv, er udfordring. Man skal hele tiden forsøge at udnytte sig selv give sig selv udfordringer, træne regelmæssigt og altid sætte sig nye mål for at blive bedre. I Ashihara karate lægges der vægt på god træningsindsats og en respektfuld indstilling til karate. 

Ashihara karate er en af de yngste karate stilarter i verden og kontaktgraden går under betegnelsen fuld kontakt

 

Ashihara karates målsætninger:

 

  • At forbedre form og balance

  • At øge hastighed/hurtighed

  • At øge sin styrke

  • At lære mere og mere avancerede teknikker.