Om Ashihara karate

ASHIHARA KARATE 

Ashihara karate er en japansk karate stilart, som blev stiftet af Hideyuki Ashihara i 1980. Stilen er således en af de yngste i verden. Ashihara organisationens officielle navn er NIKO, hvilket står for New International Karate Organization. Ashihara karate bliver ledet af den såkaldte Kancho (stormester). Indtil Kancho Hideyuki Ashiharas død den 24. april 1995, blev Ashihara karate ledet af ham selv. Derefter blev ledelsen overtaget af hans søn, Kancho Hidenori Ashihara, der fører Ashihara karate videre, både i sin fars og en tidssvarende ånd.

Kancho Hidenori Ashihara gæster Danmark hvert andet år på DAO's årlige sommerlejr: Sabaki Camp. Senest var han i Danmark i 2018. Her har branch chiefs såvel som almindelige medlemmer, mulighed for at møde ham og deltage i hans træningssessioner.

 

Ashihara teknikker

Ashihara karate indeholder også mange teknikker, som Hideyuki Ashihara selv har opfundet. Endvidere er denne stilart kendt for at være en udpræget kampteknik-stilart, hvor du rammer din modstander (fuld kontakt), i stedet for blot at markere, som man gør det i mange andre stilarter. I undervisningen lærer du at bevæge dig i forhold til modstanderens valg af angreb, hvilket går under navnet sabaki (kampkontrol). Udover sabaki, er der fokus på basis, basis under bevægelse, kata, positioner og kamp

 

BASIS

Basis er fundamentet i al karate. Det er dét der giver grundlaget for alle teknikker. Detaljer i basis kan overføres til den frie kamp og er derfor meget vigtig for din forståelse af din karate. Basisstillinger er noget af det første du bliver introduceret for. Det er vigtigt at du hele tiden koncentrerer dig om at blive i de rigtige stillinger, da det er her fundamentet til den frie kamp bliver lagt. Kroppen lærer ved gentagelser - det er dét som kaldes ”muscle memory.” Kroppen lærer at slappe af og du lærer at udnytte kroppens potentiale.

 

BASIS UNDER BEVÆGELSE

I basis under bevægelse udfører du teknikker, mens du bevæger dig i de forskellige stillinger der er i Ashihara karatens pensumbeskrivelse. Dette virker styrkende og du træner din balance.

 

POSITIONER

Ashihara karate er markant anderledes fra andre karatesystemer, da man altid vil søge ud på modstanderens svage/blinde side. Derved står du stærkt og har det fulde overblik over din modstander. Vi arbejder med 4 positioner: 1, 2, 3 og 4. Desuden har vi back position og side position.

 

KATA

Kata er et bevægelsesmønster af forudbestemte kombinationer, hvor en modstander angriber med fuld kontakt og du lærer at forsvare dig mod angrebet og laver et modangreb. Kata er essentiel for at lære varieret karate. I Ashihara karate træner vi vores kata med makker, hvor vi arbejder, som det var et rigtigt angreb. Katatræning med makker er en meget vigtig del af din karaterejse og den er med til at gøre dig klar til kampforståelse og så du kan reagere med speed og timing. Positionstræning kommer til sin fulde ret i katatræning sammen med alle dine basisteknikker.

KAMPKONTROL OG KAMP

Kampkontrol (sabaki) er et meget markant kendetegn for Ashihara karate. Det bruges i den daglige træning og også til turneringer. Formålet er, at du bliver vant til at blive angrebet og herefter bevæger dig korrekt i forhold til modstanderen. Kamp (kumite) er den frie kamp, hvor vi sparrer fuld kontakt. I fri kamp bruger du din katatræning og din sabaki. Ashihara karate er blandt andet også turneringskarate.